Läsklick

Läsklick
Ditt smarta bokmärke!

fredag 3 juli 2015

The Epic of New York City

Historien om New York

Efter vår rundresa med bil i Maine, USA,Juni 2015, tog vi tåget ner till New York där jag bl.a. köpte denna bok som skildrar stadens historia i härligt avslappad berättande form. En riktig tegelsten, inköpt begagnad för 7,95 USD hos den härliga bokhandeln Strand på nedre Manhattan. Här kommer lite läsklick och egenpublicerat "extramaterial" till boken. Håll tillgodo.


1. Manhattan upptäcks.


Giovanni de Varrazano
och hans fartyg Dauphine

kommer från Europa till Manhattan i April 1524. Varrazano är italienare men utskickad av franske kungen för att hitta en passage (nordvästpassagen) norr om Amerika för att kunna nå Stilla Havet och Asien. Han gick aldrig i land men mötte indianer på nära håll.

Att fortsätta uppför det som idag heter Hudson River blev inte aktuellt eftersom han var säker på att det var en återvändsgränd. Landkonturerna är stort sett desamma idag som för nästan 500 år sen och sundet mellan Lower och Upper Bay bär hans namn.

Även bron över sundet har uppsatts efter Giovanni de Varrazano.


I Januari 1526 kommer portugisen Estéban Gómez


 på uppdrag av spanske kungen till New York. Isflak stoppar honom att ta sig vidare uppför floden.

Den tredje europeiske upptäcktsresanden som kom till New York var en engelsk erfaren sjöfarare som hette Henry HudsonHudson var utsänd av holländarna, också nu syfte att hitta en väg till till Asien och orienten genom att ta sig fram västerut. Fartyget hette Half Moon och hade både engelska och holländska sjömän i besättningen.  Hudson tog sig 1609 hela vägen uppför Hudson River till Albany. En intensiv pälshandel mellan Holland och indianerna följde och ett antal handelsmän med bl.a. Christiansen, Block och Jacobssen som skeppare. East River, Hell gate, Wards Island, Queens, Bronx, Long Island m.m. utforskades vid sidan om Manhattan, Brooklyn och Staten Island.

Sidan 19:

I området fanns indianer från olika stammar t.ex Delaware, Algonquin och Iroquois.Manhattan var grönt och obebyggt och det fanns mycket vilt som rådjur, bäver, rödräv, svartbjörn, varg, vesslor, fågel m.m. och även rikt fiske.


Hudsonfloden sträcker sig över 50 mil från Adirondack Mountains i norra delen av staten New York till södra Manhattan.


2. Första nybyggarna anländer.

Dutch West India Company instiftades 1621 för att skydda ett antal holländska handelsmän från yttre konkurrens. The "West India House" i Amsterdam är dess första högkvarter.
110 män kvinnor och barn från belgiska franskspråkiga folkgruppen valloner  var de första nybyggarna som holländarna skickade till Manhattan i Maj 1623. De förbands att stanna där i  6 år och beordrades att sprida sig i området för att säkerställa så vidsträckt ockupation som möjligt. En ny befästning "Fort Orange" byggdes.


Den tredje guvernören för västindiska kompaniet var Peter Minuit och han är främst känd för köpet av Manhattan den 24 maj 1626 från den lokala indianstammen, samt för grundandet av den svenska kolonin Nya Sverige 1638.


Peter Stuyvesant blir ny guvernör i New Amsterdam  1647.

Dutch man-of-war 1619

Manhattans äldsta gata


Throgs Neck

7. 

Sid 115: "The Collect" var New York Citys färskvattenkälla under de första århundradena av immigration och bosättning. Närmre bestämt fram till 1789.

"Kissing bridge" gick över ett av "The Collects" utflöden och var en del av Chatham Str. Som nu heterPark Row. 


Ramillies peruk


Robert Hunter, governor of NYC 1710-1720Inga kommentarer:

Skicka en kommentar