Läsklick

Läsklick
Ditt smarta bokmärke!

fredag 7 augusti 2015

Klicka dig till läslust!

Hur ska vi ska kicka (klicka) igång läslusten igen i vårt annars så mediaöversvämmade samhälle? För det är kul att läsa, eller hur?

Alla kan hitta "sin" bok och ingen ska behöva skämmas för att hen läser dålig litteratur. Chick-lit, fantasy, deckare, bibeln, porr, biografier m.m. är alla ok bara man gillar det man läser. Till och med Shakespeare är ok att läsa om man nu skulle ha sådana böjelser ;-). Det viktiga är att man underhåller och bättrar på sin läskondition och läser mycket. Om man gör det så tränar man upp sin förmåga att tolka och förstå texter och större sammanhang vilket i sin tur är extremt viktigt för att man som människa ska fungera i ett demokratiskt samhälle.

Hur kan vi utnyttja smarta tekniska lösningar för att öka läslusten i framtiden?  Det behöver absolut inte betyda att eboken helt ska ersätta pappersboken eller att vi ska hitta på nåt annat tekniknördigt sätt att trycka litteratur in i våra medvetanden. Men, finns det nya tekniska grepp att ta som känns naturliga för att hitta vägar in i böckernas värld så ska man självklart utnyttja det.

Sverige halkar efter i PISA-mätningarna (vad nu PISA har för betydelse) och läskunnigheten faller dramatiskt enligt hyfsat samstämmiga rapporter. Allt som görs för att få dataspelstokiga 13-åriga killar att läsa böcker borde vara en satsning på ett framtida demokratiskt Sverige.

En väldigt bra inledningsfras för att få igång ett samtal med nån är ofta "Har du läst nån bra bok på sistone?. Jag lovar, det triggar alltid igång en trevlig pratstund. Det är roligare än att säga "Vad jobbar du med? eller "Var bor du?"

Läs mer! Tipsa om böcker! Snacka om böcker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar